Navigeren

×

Leiden, op 2 na, de aantrekkelijkste woonstad van Nederland

Leiden,-op-2-na, -de-aantrekkelijkste-woonstad-van-Nederland---Graal-Makelaardij

Leiden is, na Amsterdam en Amstelveen, de meest aantrekkelijke stad om in te wonen. Dat meldt de Atlas voor Gemeenten. Daarin worden de 50 grootste stedelijke gemeenten van Nederland vergeleken. Of wij dat op het Rapenburg al wisten? Al decennia.

In 2020 stond Leiden nog op de 15e plek. Dus we doen het goed. En ja, loop er maar rond: je voelt en ziet hoe jong én eeuwenoud een stad kan zijn. Met studenten, 17e eeuwse gevels, technologie, transparante, strakke architectuur, musea, grachten, bootjes, parken. Leiden noemt zichzelf stad van ontdekkingen. Internationale kennis naast historische cultuur is de ambitie. Mooi, mooi.

Twee keer nr. 1: historie en onderwijs

De Atlas voor Gemeenten hanteert 7 criteria om de aantrekkelijkheidsindex te bepalen. Zowel op historie als onderwijs pakken we een koppositie: jawel, daar nemen we zelfs twee keer de eerste plaats in. En er zijn meer top 10-posities: ook als het gaat om voorzieningen scoort Leiden hoog (7). Denk daarbij aan wat de stad biedt op het gebied van podiumkunsten, ons culinaire aanbod, de horeca algemeen, de nachtcultuur en het aantal niet-dagelijkse winkels.

Veiligheid en bereikbaarheid

Qua veiligheid pakken we plaats 10. Dat kan altijd beter, maar op een schaal van 50, is het bepaald niet slecht. We hebben het dan over het aantal vernielingen, geweldsmisdrijven en overlastmeldingen en de subjectieve (on)veiligheid die we in Leiden ervaren. 

Op bereikbaarheid neemt Leiden een 12e plaats in. En qua natuur staan we op 16. Qua woonomgeving valt nog veel te verbeteren; daarin staan we op de 46e plaats. Hier gaat het om het aandeel woningen met een bouwjaar vanaf 2000, het aandeel koopwoningen in de woningvoorraad en de mate van functiemenging in woonwijken.

Relatief lage vierkante meter prijs

De stad heeft dus een superhoge woonaantrekkelijkheidsindex. En kent nog steeds een relatief lage vierkante meterprijs van gemiddeld € 4.500. Ter vergelijking: Amsterdam zit zo rond de € 7.400 m2 en Amstelveen tussen de € 4.500 m2 – € 6.000 m2. Dus dat biedt kansen. Hoewel het woningaanbod onverminderd krap is in de drie steden, krijgen we op ons kantoor elke dag weer parels van huizen binnen. Prettige bijkomstigheid voor zowel kopers als verkopers is dat de huizenmarkt in wat rustiger vaarwater is gekomen: iets meer ruimte en tijd in het hele proces. Kortom: een goede tijd om stappen te zetten.

Amsterdam op 1. Amstelveen op 2

Amsterdam is al jaren de meest aantrekkelijke stad; ze scoort vooral op bereikbaarheid en voorzieningen. De hoofdstad heeft natuurlijk traditiegetrouw de meeste theaters, musea, muziekzalen, enz. binnen haar stadsgrenzen. Amstelveen doet het vooral goed op bereikbaarheid en veiligheid; zij pakken de tweede plaats in deze populariteitspoll.

Heeft u vragen? Vrijblijvend van gedachten wisselen?
Wim Graal en Michiel de Jong - Graal Makelaardij in Leiden - Hoger segment

Rapenburg 4
Postbus 5
2311 EV Leiden

E-mail
info@graalmakelaardij.nl
Of bel
+31 (0)71 5 161 000 / + 31 (0)6 41 194 201
CONTACT
Blijf altijd op de hoogte
Terug