Navigeren

×

Dalende prijzen, stijgende verkooptijden: wat is wijsheid op de woningmarkt?

Dalende prijzen, stijgende verkooptijden- wat is wijsheid op de woningmarkt?

Voor het eerst in 10 jaar tijd daalde de gemiddelde huizenprijs met 8,2%. Hebben we een probleem op de huizenmarkt? Volgens Lana Gerssen, makelaar en voorzitter NVM-vakgroep Wonen, niet: ‘’Dit is een normale correctie op de enorme prijsstijgingen van de afgelopen jaren. Iedereen voelde aan dat een prijsstijging van 20% per jaar niet houdbaar is.”

De vraagprijs daalt en er wordt ook minder boven de vraagprijs verkocht: 31% van alle transacties dit kwartaal werd boven de vraagprijs verkocht. Dat is een flink verschil met vorig jaar; toen lag dat percentage op 81%. In Leiden en omgeving werd iets meer overboden, 32% van de huizen verkocht boven vraagprijs. 

Meer geduld nodig bij verkopen 

Qua verkopen is het dit eerste kwartaal rustiger; dat zien we overigens vaker aan het begin van een nieuw jaar. Vergelijken we het met begin 2022, dan is er maar een kleine daling van 2%. Als verkoper kunt u dus gerust zijn: huizen worden nog steeds verkocht. 

U heeft alleen wat meer geduld nodig, want de verkooptijd is gemiddeld 84 dagen. Dat is 50 dagen langer dan vorig jaar. In onze regio ligt die verkooptijd trouwens iets lager: gemiddeld 75 dagen.  

Meer kansen voor kopers

De huidige markt is goed nieuws voor kopers: er is meer keuze en er zijn minder concurrenten. Eind maart stonden er 31.000 woningen te koop, bijna een verdubbeling vergeleken met begin 2022. Het aanbod is ruimer, er is meer ruimte voor onderhandeling en voor het eerst in vier jaar betaalden we minder dan de vraagprijs. 

Het is dus minder krap op de huizenmarkt. De krapte-indicator ligt landelijk nu op 3,3 en in onze regio op 2,9. Is dit dan een ‘evenwichtige’ markt? Zo willen we het niet noemen. Nog niet! Daar is pas sprake van als de indicator boven de 5 ligt. Lees het interview met Wim Graal voor zijn actuele visie op de ontwikkelingen.

Hoe dan ook: een goed en doordacht aankoop- of verkoopplan formuleren, blijft belangrijk. Wij helpen u daar graag bij.

Wat is wijsheid in uw situatie?
Blijf altijd op de hoogte
Terug