Navigeren

×

Ontmoet Michiel de Jong

“Ik wil mensen het beste van twee werelden bieden: de specialistische kennis van huizen in het hogere segment en de overtuiging dat ik mensen volg in hun wensen.” Aan het woord is Michiel de Jong, makelaar (K-RMT) en partner van Graal Makelaardij. En Leidenaar pur sang. Wat dat is? Michiel: “Dat voel je op 3 oktober als iedereen elkaar elk jaar weer opzoekt. Speciale karakteristieken kan ik zo niet noemen. Daarvoor zijn we hier te divers. Maar er is iets dat Leids is. Iets heel moois.”

Oog voor de menselijke motivatie.

Michiels’ overgrootvader, grootvader, vader en ooms waren ondernemers. Dat zit dus nogal in zijn DNA. ‘’Zelf dingen oppakken, initiatieven nemen, aanpakken. Je eigen koers varen. Dat doen Wim Graal en ik allebei. Onze aanpak verschilt hier en daar, maar in hoofdlijnen doen we hetzelfde: we vinden wat mensen motiveert ook belangrijk. Natuurlijk naast vakmanschap, ervaring en kennis van de markt.’’

Letten op de vragen die mensen niet stellen.

“In een markt waarin alles snel moet, rennen we bij Graal Makelaardij mee als het moet. Maar trappen ook op de rem als het nodig is. We organiseren vrijwel geen open huizen. Mensen doen dan aannames die soms niet kloppen. Wij nemen graag de tijd voor mensen en huis, lopen samen zorgvuldig met hen door de ruimtes. Kijken, nog eens kijken.” 

Michiel let net zoveel op de mensen, als op het huis en soms misschien zelfs meer. “Ik kan mensen aardig lezen. Zie aan hun lichaamshouding wat ze voelen, denken, ervaren. En ik let op de vragen die ze niet stellen. Die zijn er vrijwel altijd en moeten ook beantwoord worden.’’ 

Mensen lijken soms een andere taal te spreken.

Of een makelaar ook psycholoog is? Michiel: “Nou zover wil ik niet gaan. Maar je bent wel met een huis, met een heel belangrijke basis voor je leven bezig. Dan spelen er veel emoties. Zeker als koper en verkoper totaal verschillende karakters hebben. Dat de een er puur commercieel ingaat en de ander graag wat langer nadenkt. Mensen lijken dan een andere taal te spreken. Dan zou een in potentie prachtige match de fout in kunnen gaan. Waar mensen elkaar niet op het persoonlijke vlak kunnen vinden, zijn wij graag de sturende factor.

Nieuwbouw met grandeur in de binnenstad.

Het is druk bij Graal Makelaardij. Michiel: “Ja, de markt is nog steeds oververhit. Maar we hebben een paar mooie projecten. Zoals aan de Zoeterwoudse Singel: mooie studio’s, luxe hoekappartementen en enkele grotere appartementen. Wonen met grandeur aan de stadssingel.’’ In deze fase is hij vooral klankbord. Wanneer ze in de verkoop komen? Durft hij nog niet te zeggen.

De binnenstad straalt.

Michiel groeide op in Leidse binnenstad, vond de stad als kind al fantastisch. Mensen associeerden Leiden vroeger vaak met armoede. De verhalen over het zware, door armoede beheerste leven van arbeiders in de textiel- of conservenfabrieken tieren welig. Michiel: “Destijds waren veel panden, zelfs monumentale, echt vervallen. Dat is nu helemaal opgewaardeerd. De Leidse binnenstad straalt. De grachten, de singel, de monumentale panden. Ja, er zijn nog steeds lelijke plekjes. Maar die zijn ook onderdeel van onze geschiedenis. Ze geven een stad karakter, dus ik houd ook van die plekken.’’ 

Van stad naar dorp (en weer terug?).

Michiel verruilde de stad onlangs voor Oegstgeest: ‘’Tja, kinderen, groen, scholen. Hugo, mijn oudste, fietst nu lekker zelf naar hockeytraining. Het dorp scoort enorm hoog in landelijke onderzoeken, zoals dat van Elsevier. En Oegstgeest is één keer struikelen van Leiden. En daar ligt toch mijn hart, in de binnenstad van Leiden. Ik ben er vaak. In ons prachtige pand aan het Rapenburg, voor mijn zakelijke en sociale contacten, met familie en vrienden op een bootje. Of ik ooit weer terug verhuis naar Leiden? Zal toch wel?”

Makelaar & Partner Graal Makelaardij

Advies? Verhuizen?
Kom in contact met Michiel de Jong
E-mail
m.dejong@graalmakelaardij.nl
Of bel
+31 (0)71 - 51 61 000 / +31 (0)6 - 18 71 88 87
CONTACT