Navigeren

×

Slim verduurzamen: hoe doet u dat?

Hoe verduurzaamt u uw huis slim? Waar moet u beginnen? Goede isolatie scoort op minder verbruik, minder kosten, minder CO2. Met waterpompen en zonneboilers gaat u voor minder kosten, meer comfort en vaak nog fijne subsidies, landelijk of gemeentelijk. We zetten graag even voor u op een rijtje hoe u uw portemonnee én het milieu een groot plezier kunt doen.

Isoleren van dak tot vloer

De eerste stap bij verduurzaming: goede isolatie. Het huis verwarmt sneller en de warmte blijft langer hangen, dus u hoeft minder te stoken. U verlaagt uw CO2-uitstoot en bespaart kosten. En u scoort beter op de EPC attest: goed voor de woningwaarde. Isoleren heeft ook invloed op uw woongenot, want het dempt buitengeluid en de temperatuur in huis schommelt minder. En in de zomer houdt de isolatie warmte buiten, zodat het binnen lekker koel is. 

Naden en kieren dichten met tochtstrips? Alle beetjes helpen! Maar als u echt goed wilt isoleren, begin dan met het dak. Goede dakisolatie voorkomt dat opstijgende warmte via het dak het huis verlaat. De volgende stap is nieuw glas: zeker met enkel glas verliest u veel warmte. Met HR++-ramen voorkomt u niet alleen warmteverlies, maar ook tocht en condens. Met spouwmuurisolatie vult u ruimte tussen binnen- en buitenmuren, waardoor warmte langer blijft hangen. En u kunt zelfs de vloer isoleren: gevulde kruipruimtes zorgen voor minder optrekkend vocht. 

Als u minstens 2 isolatiemaatregelen laat uitvoeren, heeft u recht op ongeveer 20 procent subsidie van de landelijke Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH). Lees er meer over op de Energiesubsidiewijzer.

Warmtepompen en zonneboilers voor duurzame verwarming

CV-ketels werken op gas en zijn dus niet duurzaam. Een warmtepomp is dat wel. Het haalt warmte uit lucht, bodem of grondwater en zet dit om in een bruikbare temperatuur om het huis mee te verwarmen. Milieucentraal legt uit welke waterpomp voor uw huis geschikt is. 

Ook een zonneboiler helpt bij verduurzamen: het gebruikt zonne-energie en daar komt geen CO2 bij vrij. Een huishouden van vier personen bespaart zo jaarlijks 330 kilo CO2. Dat is ongeveer drie keer een retourvlucht Amsterdam – London! U verbruikt de helft minder energie voor warm water en dat ziet u terug in de kosten.

Net als voor isolatie, is er een landelijke subsidie voor verduurzaming met warmtepompen en zonneboilers. Op Energiesubsidiewijzer leest u meer over deze Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE).

Zelf energie opwekken met zonnepanelen

Voor het plaatsen van zonnepanelen is geen landelijke subsidie beschikbaar, maar sommige gemeenten verstrekken wel subsidie. Is dat in uw gemeente ook het geval? Check het gemakkelijk via de Energiesubsidiewijzer. U mag in elk geval de 21 procent btw op de aankoop en installatie terugvragen aan de Belastingdienst.

Vragen over de subsidies en regelingen?
Blijf altijd op de hoogte
Terug