Navigeren

×
Verkocht

Langebrug 19

2311 TG LEIDEN
Woonoppervlakte
205 m2
Perceel oppervlakte
64 m2
Aantal kamers
7
Aantal slaapkamers
5
Bijzonderheden
Monument, Beschermd stads of dorpsgezicht
Aanvaarding
In overleg
Bouw
Objecttype
Woonhuis
Bouwjaar
1671
Dak type
Zadeldak
Oppervlakte
Woonoppervlakte
205 m2
Buitenruimtes gebouwgebonden of vrijstaand
7 m2
Gebruiksoppervlakte overige functies
19 m2
Perceel oppervlakte
64 m2
Inhoud
814 m3
Indeling
Aantal kamers
7
Aantal slaapkamers
5
Energie
Isolatievormen
Dakisolatie, Muurisolatie
Soorten verwarming
CV ketel
Soorten warm water
CV ketel
Voorzieningen
Mechanische ventilatie, Rookkanaal, Zonnepanelen
Buitenruimte
Liggingen
Aan rustige weg, In centrum
Tuintypen
Geen tuin
Opbergruimte
Soort
Inpandig
Voorzieningen
Voorzien van elektra
Garage
Soorten
Geen garage

Langebrug 19

2311 TG LEIDEN

Wat een prachtig pand!

Dit van oorsprong 16 eeuwse grachtenpand op de hoek van de Pieterskerkgracht en de Langebrug (vroeger de Voldersgracht) kent een lange historie die duidelijk zichtbaar is aan zowel buitenzijde als interieur. De typerende halsgevel met zandstenen vleugelstukken en de bordestrap, de Leidse spiltrap, balkenplafonds en sporenkap, de gesneden houten sierlijsten op de plafonds, de gewelfkelder met luik aan de straatzijde: allemaal details die in de loop der eeuwen zijn behouden of toegevoegd en de huidige sfeer en uitstraling zo bijzonder maken.

De tijd heeft er echter niet geheel stil gestaan. Met behoud van de historie zijn onlangs allerlei moderne technieken toegepast om het comfort te vergroten: waterontkalking, isolerend monumentenglas, dakisolatie aan de buitenzijde. En geen optrekkend vocht door moderne techniek van DELTA. Wat wel heel bijzonder is voor een rijksmonument zijn de acht zonnepanelen op het dak, waardoor de elektriciteitsrekening op dit moment vrijwel nihil is. CV en radiatoren zijn aanwezig, maar u kunt uiteraard ook nog heerlijk ouderwets genieten door een van de houtkachels op te stoken en de kamers met sfeer te verwarmen.

INDELING

Vanaf de straat komt u via de bordestrap en de voordeur in de hal met marmeren vloer met bies. Met het openen van de notenhouten deur komt u in een royale woonkamer met hoge plafonds en grote raampartijen. Dankzij de verhoogde ligging ten opzichte van de straat is er geen inkijk en kunt u genieten van het vrije uitzicht op de historische omgeving. De gietijzeren houtkachel met rijk geornamenteerde schouw en spiegel maken het plaatje af.

Gaat u weer terug naar de hal en vervolgens het trappetje af naar beneden, dan komt u in de fraaie op maat gemaakte woonkeuken met balkenplafond en oude plavuizenvloer. Alle mogelijke apparatuur en ruimte is er, zodat u hier als thuischef helemaal uw ei kwijt kunt. Maar borrelen aan tafel met gasten of gewoon lekker ontbijten met het gezin kan hier uiteraard ook uitstekend. Naast de keuken bevindt zich de voormalige binnenplaats die nu bij het pand is getrokken en waar zich een toilet, cv-ketel, was- en droogmachine en extra bergruimte bevinden. Achter het dubbele luik in de keuken openbaart zich de middeleeuwse tongewelfkelder. Naast een ideale plek voor de wijnvoorraad en extra bergruimte kunt u hier ook uw fietsen stallen. Er is namelijk ook een ingang vanaf de straatzijde naar de kelder.

Terug in de marmeren hal neemt u het eerste gedeelte van de houten spiltrap en komt u op de tussenetage. Hier vindt u de master bedroom met balkenplafond. En zoals het bij een master bedroom hoort: een ensuite badkamer met douche, wc, wastafel en vrijstaand bad en een lange kastenwand met spiegeldeuren.

Nog een stukje de trap op komt u op de volgende etage met twee ruime kamers gescheiden door een doorloopkast. Aan de voorzijde een royale kamer met hoge raampartijen en ook hier een schouw met spiegel en gietijzeren houtkachel en fraai uitzicht over de huizen van Leiden. Ook de tweede kamer heeft een schouw, het rookkanaal is geschikt voor een houtkachel.

Tijdens de restauratie van het huis in 2014 is gebleken dat er in de 17e eeuw waarschijnlijk een extra verdieping op het huis is geplaatst, waarbij de kostbare houten kap tijdelijk van het huis af is gehaald en weer teruggeplaatst. Het bewijs daarvoor zit in de timmermansmerktekens in de dakbalken. Deze zijn aanzienlijk ouder dan de gevelsteen uit 1671.

Deze verdieping heeft een heel eigen sfeer, hier woon je in een prachtig gerestaureerde dakconstructie. Nu zijn er twee kamers met vide en vliering, de achterste kamer biedt toegang tot het dakterras op het zuiden. In het midden is een overloop met pantry en badkamer met wc en douche. Ook hier weer vindt u veel oude details zoals monumentale kozijnen.

Het pand herbergt nog veel meer details, eigenlijk teveel om op te noemen. U wordt dan ook van harte uitgenodigd om zelf te komen kijken door een bezichtiging in te plannen. Kunt u hier niet op wachten (en dat kunnen we maar al te goed begrijpen) dan kunt u alvast een digitale wandeling maken middels de 3D tour:

BIJZONDERHEDEN
– rijksmonument
– dakterras niet vergund
– ouderdomsclausule
– zonnepanelen 2016
– DELTA muurdroger 2020
– Ruysdaelglas (isolerend monumentglas)
– schilderwerk buiten

Locatie
Plan een bezichtiging