Navigeren

×
Verkocht

Apothekersdijk 12

2312 DC LEIDEN
Woonoppervlakte
231 m2
Perceel oppervlakte
133 m2
Aantal kamers
8
Aantal slaapkamers
5
Bijzonderheden
Monumentaal pand
Aanvaarding
In overleg
Bouw
Objecttype
Woonhuis
Dak type
Samengesteld dak
Oppervlakte
Woonoppervlakte
231 m2
Buitenruimtes gebouwgebonden of vrijstaand
17 m2
Gebruiksoppervlakte overige functies
75 m2
Perceel oppervlakte
133 m2
Inhoud
1.201 m3
Indeling
Aantal kamers
8
Aantal slaapkamers
5
Energie
Soorten verwarming
CV ketel
Soorten warm water
CV ketel
Buitenruimte
Liggingen
Aan water, In centrum
Tuintypen
Zonneterras
Opbergruimte
Soort
Inpandig
Garage
Soorten
Geen garage

Apothekersdijk 12

2312 DC LEIDEN

Te renoveren monumentaal grachtenpand in centrum van Leiden

Over de Apothekersdijk 12 staat in het monumentenregister slechts het volgend vermeld: pand met gevel met rechte kroonlijst, oude brouwerij uit de 2e helft 17e eeuw. Pilasters en rondboogsparingen in baksteen. Onderpui 1943 verbouwd.

Over de meer recente geschiedenis is meer bekend. Aan de gevel van de Apothekersdijk 12 is een bord bevestigd met de tekst: MINERAALWATERFABRIEK EN BIERHANDEL 1905-1972. Dit bord is vervaardigd door de Stichtse Glashandel Leiden. Het herinnert aan een bedrijf dat in 1905 opgericht werd door Hendrikus Hoppenbrouwer, die een klein bedrijfje in een keldertje aan het Kort Rapenburg overnam. Dat groeide en al snel week hij uit naar Middelweg 13 en in 1912 verplaatste hij zijn bedrijf naar Apothekersdijk 12. Kort nadien werd het al Electrische Mineraalwaterfabriek en Bierbottelarij genoemd. Per 1 januari 1935 trad Hendrikus Hoppenbrouwer uit het bedrijf; dit werd voortgezet door Hendrik Hoppenbrouwer jr. Het was toen ook een Fabriek van Vruchtenlimonade Gazeuse (Sinas, Cassis, Grapefruit, Kersen) en verkoopkantoor van Victoria-Water, koolzuurhoudend mineraalwater.

Anno 2021 treft u hier een groot pand (met zijsteeg) aan met maar liefst ca. 290 m2 woonoppervlakte en een dakterras van ca. 30 m2 (hiervoor dient mogelijkerwijs een vergunning aangevraagd te worden). Een pand met mogelijkheden maar, … dan moet u nog wel even aan de slag!

De ligging van dit object in het centrum van Leiden is fantastisch, op loopafstand van álles wat wonen in het centrum zo bijzonder maakt. Ook Leiden Centraal Station ligt op nog geen 7 minuten loopafstand. Naast dat alles binnen Leiden makkelijk te bereiken is te voet, zijn de A4 en A44 binnen enkele minuten bereikbaar met de auto. Voor uw auto is er parkeergelegenheid (vergunninghouders) direct voor de deur. De beide buurpanden zijn particuliere bewoners, dus geen horeca of studenten.

De Apothekersdijk wordt in de volksmond ook wel de ‘Leidse Riviera’ genoemd. Met een drankje op het bankje voor het huis kan je de zon in de Rijn zien onder gaan. Vanuit de kamers aan de voorzijde van het pand kijkt u mooi uit op de Oude Rijn. Er is de mogelijkheid voor een ligplaatsvergunning voor een boot (wachtlijst van toepassing).
Zoals in de aanhef vermeld dient deze woning (volledig) gerenoveerd te worden. Dit biedt u de kans het huis volledig naar eigen wens in te richten. U kunt daarbij gebruik maken van de ‘Subsidieregeling instandhouding monumenten’. Met deze regeling kunt u ieder jaar na afronding van uw werkzaamheden de ‘Instandhoudingssubsidie woonhuis-rijksmonumenten’ aanvragen. Zie www.cultureelerfgoed.nl/onderwerpen/subsidie-woonhuismonumenten .

Bent u op zoek naar een groot huis dat u geheel naar eigen wensen in kunt vullen, midden in de stad maar toch rustig? Er zijn weinig huizen die deze unieke combinatie kunnen bieden, een bijzondere kans!
Ook splitsing in meerdere wooneenheden behoort in principe tot de mogelijkheden. U dient uw plannen uiteraard zelf te toetsen bij de betreffende instanties.

Voor de indeling en een beeld van de huidige staat verwijzen wij naar de plattegronden en de foto’s op Funda en onze website. De officiële bestemming van het object is ‘wonen’. De perceel oppervlakte bedraagt 133 m2.
U bent van harte welkom voor een bezichtiging van dit bijzondere object.

Locatie
Plan een bezichtiging