Navigeren

×

“Het mooiste huis van Warmond”. En dat zijn veel mensen met Mia Giesbers, eigenaresse van Malgré Tout, eens.

Malgre Tout - Het mooiste huis van Warmond

“Het mooiste huis van Warmond”, lacht Mia Giesbers, de eigenaresse van Oranje Nassaulaan 16 in Warmond. En dan verontschuldigend: “Niet alleen mijn woorden, hè? Vrijwel iedereen in Warmond, Oegstgeest en zelfs Leiden kent het huis. Het pand ligt weliswaar een stukje van de weg af, maar je kunt het niet missen. De Engels aandoende landelijke architectuur, het ambachtelijk rietgedekte dak, het glooiende gazon; je ogen trekken er direct naartoe. Mensen noemen het ook ‘Het huis met de eenden’. Officieel heet het Malgré Tout. Waarom dat is? Dat vertel ik je graag vis à vis”, voegt Mia er geheimzinnig aan toe. 

Mia is er geboren, groeide er op en woont er nog steeds: “Ik ben er altijd zo gelukkig geweest. Het is zo’n huis dat iedereen omarmt. Dat heeft te maken met de ideale afmetingen: royaal en ruimtelijk, maar ook weer niet té groot, niet afstandelijk. Materialen spelen daarin ook een rol: overal waar je kijkt, denk je: mooi, fijn. We hebben het ook constant en zorgvuldig onderhouden. Dat zie je, maar dat voel je ook”.

Het verhaal van het huis begint in 1913. ‘Wij zijn een mode familie. Ja, met een Koninklijk predicaat. Dus vorm, verhoudingen, materialen: het zit in ons bloed. Onze panden werden ontworpen door H.P. Berlage (in Den Haag) en van W.B. van Liefland (in Rotterdam). Dus ook Malgré Tout is gebaseerd op hun architectuur. Je vindt dat terug in de prachtige kamers, de keukens, de hallen, de gazons. Maar ook in de details en het complete lijnen en lichtspel.

Intimiteit en ruimte, licht en luxe, elegantie en warmte, detail en grote lijn, rust en reuring; het zit er allemaal in. Wij woonden er op zeker moment als puberende kinderen in een (toen al) samengesteld gezin. We gingen er naar school, studeerden in Leiden, zaten hele zomers op het water. Later kwamen de kleinkinderen er ook. Het huis is gewoon een magneet. Ruimte genoeg. Zelfs voor inwonende grootouders. In een inpandig, compleet eigen appartement”. 

Mia weet zeker dat er een gezin weer minstens zo gelukkig gaat worden als zij: “Hopelijk opnieuw generaties lang. Het huis is gevoegd met geborgenheid en gezelligheid. En je kunt er alles vieren wat er te vieren valt. Deden wij ook. Ik trek me nu terug. Te veel vierkante meters voor mij alleen. Ik heb er alle vertrouwen in dat huis en nieuwe bewoners een mooie toekomst tegemoet gaan. Er weer een prachtige nieuwe geschiedenis aan toevoegen. Met het beschermde, vrije landgezicht als fraaie constante”.

Kennismaken met Malgré Tout in Warmond?

Blijf altijd op de hoogte
Terug